top of page
Yazarın fotoğrafıFilizH

Fransa, düşen talep nedeniyle üretim fazlası şarabın imhası için 200 milyon Euro harcayacak.



Fransız hükümeti, zor durumdaki üreticileri ve artan maliyetleri desteklemek amacıyla şarap üretimi fazlasının yok edilmesi için 200 milyon Euro ayıracağını duyurdu. Ayrılan 200 milyon Euroluk Fon, zor durumdaki şarap üreticilerinin tüketicilerin değişen alışkanlıklarına uyum sağlamalarına yardımcı olmayı amaçlıyor.


Fransa'nın bazı büyük şarap üretim bölgeleri, özellikle de Bordeaux bölgesi, tüketim alışkanlıklarındaki değişiklikler, maliyetlerin artması nedeniyle ekonomik kriz ve devam eden Covid-19'un etkileri gibi bir dizi sorun nedeniyle zor bir dönem geçiriyor.


Fransa’daki yerel çiftçi birliğine göre, şaraba olan talepteki düşüş üretim fazlası oluşmasına ve buna bağlı olarak da fiyatlarda keskin bir düşüşe neden oldu. Bu durum özellikle Bordeaux bölgesindeki her üç şarap üreticisinden biri için büyük mali zorluklara yol açtı. Tarım bakanı Marc Fesneau gazetecilere verdiği demeçte, şarap imhası için başlangıçtaki 160 milyon avroluk AB fonunun Fransız hükümeti tarafından 200 milyon Avroya yükseltildiğini söyledi. Paranın amacı "fiyatların düşüşünü durdurmak ve şarap üreticilerinin yeniden gelir kaynakları bulabilmesini sağlamaktı" ancak sektörün "geleceğe bakması, tüketici değişiklikleri hakkında düşünmesi ve uyum sağlaması" gerektiğini vurguladı.


Haziran ayında tarım bakanlığı, Bordeaux bölgesindeki yaklaşık 9.500 hektarlık üzüm bağlarının sökülmesi için 57 milyon avroluk fon sağlanacağını açıklarken, üzüm yetiştiricilerini zeytin gibi diğer ürünlere geçmeye teşvik etmek için başka kamu fonları da mevcut.



Ülkenin en büyük şarap bölgesi olan ve tam gövdeli kırmızılarıyla bilinen güneybatı Languedoc bölgesi, şarap talebindeki düşüşten ağır darbe aldı. Şaraphanelerde bekleyen üretim fazlası şaraplar şaraptan elde edilen alkol, el dezenfektanı, temizlik ürünleri ve parfüm gibi gıda dışı ürünlerde kullanılmak üzere şirketlere satılabiliyor.


Languedoc şarap üreticileri birliğinden Jean-Philippe Granier, "Çok fazla üretiyoruz ve satış fiyatı üretim fiyatının altında, dolayısıyla para kaybediyoruz" dedi.


Avrupa en son 2000'li yılların ortalarında yine böyle bir sorun ile karşılaşmıştı ve bu durum, AB'yi, kendi sübvansiyonlarıyla teşvik edilen aşırı şarap üretimini azaltmak için tarım politikasında reform yapmaya zorladı.


AB rakamlarına göre 27 üyeli blok hâlâ sektöre yıllık 1,06 milyar Euro harcıyor. Tüketicilerin bira ve diğer içeceklere yönelme yönündeki uzun vadeli eğilimin yanı sıra sektör, dünya çapında restoran ve barların kapanmasına yol açan Covid salgınından da ağır darbe aldı ve satışlarda keskin bir düşüşe yol açtı.


Küresel enerji fiyatlarının hızla yükselmesi ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle bağlantılı olarak gıda ve yakıt fiyatlarında son zamanlarda yaşanan artışlar, alıcıların şarap gibi temel olmayan mallara olan harcamalarını da azaltmasına neden oldu.


Anlaşılan o ki, sadece Türkiye değil dünyanın en büyük şarap üreticisi ülkeleri de iklim krizi ile birlikte bir çok sorunla mücadele ediyor. Gelişmiş ülkeler, tarıma dayalı ekonomilerini ve buna bağlı çiftçiyi koruma adına bir çok çözüm üretiyor. Darısı bizim ülkemizin de başına diyoruz.



178 görüntüleme1 yorum

1 Comment


ehacaloglu
Sep 13, 2023

Ben bu konunun Türk Şarapçılığı için çok büyük tehlike arz ettiği düşüncesindeyim.

Son 5 yılda ülkemizde yerli şarap fiyatları enflasyonun çok üzerinde anormal bir oranda arttı! Ülkemize çok ciddi oranda gayet güzel ve ulaşılabilir Moldova ve Gürcü şarapları giriyor. Avrupa'da büyük şarap ülkeleri arasında İspanya tartışmasız en iyi fiyat/kalite dengesine sahip ülke. Şimdiden büyük marketlerin raflarında uygun fiyata gayet başarılı İspanyol günlük sofra şarapları yer bulmaya başladı. Üreticilerimizin bunu gözardı etmeden giriş seviyesi şaraplarının fiyatlarını daha makul seviyeye çekip kalitelerini arttırmaları lazım. Aksi takdirde Şili, Moldova, Gürcistan, İspanya'dan ithal şaraplar tercih sebebi olabilir.

Bir de üstüne Fransız hükümeti imha yerine bütçeyi ihracatı desteğe harcarsa bu daha da vahim bir hal alır bağcılık/şarapçılık sektörümüz için.

Like
bottom of page