top of page
Yazarın fotoğrafıFilizH

Yeni Tüketici Trendi: Alkolsüz Şarap



Yeni yıla girmeden birçok sektör 2023 yılı değerlendirmesi yaparken ürün geliştirmeden sorumlu yöneticiler de 2024 yılının tüketim eğilimleri ve trendler üzerine uzmanlara önemli araştırmalar hazırlatıyor.


Tüketici beklentilerinin ve tercihlerinin değiştiği bir dünyada, şarap sektörünün de sürekli yenilik yapması ve her zevke ve isteğe hitap eden tatlar sunması kaçınılmaz hale geldi. Son yıllarda özellikle insanların sağlığa olan ilgisiyle birlikte “Alkolsüz Şarap” pazarının büyümesinde önemli bir artış gözlenmekte ve giderek daha rafine ve dengeli alkolsüz şarap arayışı, ivme kazanmaya devam ediyor.


Sanırım Önce Sormamız Gereken Alkolsüz Şarap Nedir?

Alkolsüz Şarap, mayalarla fermente edilmiş ve bir vinifikasyona işleminden geçirilmiş şaraptan üretilir, ardından alkolün çıkarılması için ek bir işlemden geçer. Alkolsüz şarap normal şarap olarak başlar. Alkolü çıkarmak için şarap imalathaneleri şarabı filtreler, özel bir makinede santrifüjler ya da yemek pişirirken olduğu gibi alkolü yakarlar. Yüksek sıcaklıkların neden olduğu lezzet kaybını telafi etmek için, normalde meyve suyu veya lezzet katkı maddelerini geri eklerler.


Bu yeni uygulamalar, düşük veya alkolsüz içeceklerin daha önce var olmadığı anlamına gelmiyor. Orta Çağ'a kadar bir miktar düşük alkollü/alkolsüz içki tüketiliyordu. Özellikle bira muhtemelen bu dönemde piyasadaki en popüler düşük alkollü içeceklerden biriydi. Geçmişte içecek sadece yetişkinlerin değil çocukların da ortak bir akşam yemeği eşlikçisiydi. Veba ve kolera salgınlarının yüksek olduğu dönemlerde, bira ve şarabın bakterileri öldürmeye yetecek kadar yüksek düzeyde alkol içerdiğine inanılıyordu; bu da günümüzde olduğu gibi filtrelenmeyen sudan daha güvenli tüketilmesini sağlıyordu.


Peki Araştırmalar Ne Diyor?


Yapılan araştırmalarda, sektördeki büyümenin bir başka açıklaması da genç nesillerin alkolsüz seçenekleri tercih etmelerindeki artış olarak gösteriliyor. Boomer kuşağının %36'sının alkollü içecekleri düşük ve alkolsüz seçeneklerle değiştireceğini, Y kuşağının %30’unun düşük alkollü ya da alkolsüz içkileri tercih ettiği, Z kuşağının %46'sının yasal içki içme yaşında olduğunu ve %41'inin alkollü içkileri düşük ve alkolsüz seçeneklerle değiştireceğini belirtiyor. Yine de Y ve Z kuşağı yaş grubunun, gece dışarı çıkarken hem alkollü hem de alkolsüz içecekler içme olasılıkları daha yüksek gözüküyor. (Z kuşağının %20'si ve Y kuşağının %23'ü.)



Batı dünyasında düşük alkol ve sıfır alkol trendinin 2024 yılı ve sonrasında artacağı tahmin edilirken, bu sektör için fırsatlar barındıran bir diğer bölge ise Suudi Arabistan, Kuveyt ve İran gibi pek çok ülkede alkolün yasaklandığı Orta Doğu Bölgesi. 2019 yılında Suudi Arabistan'ın alkolsüz bira tüketiminde altıncı en büyük küresel pazara sahip olduğu kaydediliyor.


Bununla beraber henüz alkolsüz şarap pazarında, reklam ve tanıtım çalışmalarının fazla olmaması pazarın büyümesindeki en önemli engellerden biri gibi. Pazarlama faaliyetlerinin artması ile alkolsüz şarap pazarının da 2028 yılına kadar çok ciddi bir artış göstereceği bekleniyor.


Alkolsüz Şarap Pazarı Araştırması 2024’den Kısa Notlar.


Tüm dünya genelinde hazırlanan En Son Alkolsüz Şarap Pazarı Büyüme Analizi 2024 de oldukça kapsamlı bir rapor olarak hazırlanmış. Alkolsüz Şarap Pazarına ilişkin hazırlanan son araştırma, geçmiş verilerle birlikte pazar eğilimlerini, payını, büyüklüğünü, büyük oyunculara, bölgelere, uygulamalara ve türlere göre tahminleri ve 2024'ten 2031'e kadar olan tahminleri kapsamaktadır.


Raporun tamamı oldukça kapsamlı ve uzun. Ama özetleyecek olursak, Pazar Araştırması raporuna göre alkolsüz şaraplara olan küresel talebin 2023 ile 2024 arasında %10'luk bir oranda artmasının beklendiğini gösteriyor.


Küresel Alkolsüz Şarap pazarının büyüklüğü 2022 yılında 1469,15 Milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir ve 2022-2028 döneminde %20,72'lik bir YBBO ile 2028 yılında 4546,76 Milyon ABD dolarına ulaşması beklenmektedir.


Bölgelere göre baktığımızda, 2024-2028 yılları arasında Avrupa'nın güçlü büyüme beklentilerine tanık olacağı tahmin edilmektedir.


Alkolsüz Şarap pazarındaki en önemli ivmenin de Süpermarketler üzerinden olduğu belirtiliyor. Süpermarketler satışlarda 2018'den 2022'ye kadar en büyük paya sahip olmuştur.



Alkolsüz 'Grand Cru' Kaliteli Şarap Yapmak Mümkün mü?


Alkolsüz şarap denince herkesin kafasında, şarabın kalitesinin azalması ve klasik şarap tat ve kokularının kaybolabileceği algısı var. Bira ve diğer alkollü içeceklerde aranan lezzetler yakalansa da şarap severlerin önyargısı kimi zaman haksız da değil. Bu yüzden kalite odaklı üreticiler hem lezzetli hem de tanınabilir stiller ortaya çıkarmayı başardılar. Alkolsüz şaraplar yıllardır piyasada olsa da aromaları ve dokuları koruyabilen yeni teknikler ve araştırmalar sonucunda üreticiler, yüksek kaliteli alkolsüz şaraplar üretilmeye devam ediliyor.


Alkolsüz Şarap Pazarının Dünya Çapındaki En Büyük Üreticileri Kimlerdir?

  • Freixenet

  • Stella Rosa© Wines

  • Waterbrook

  • Ariel Vineyards

  • Castel Frères

  • McGuigan

  • Intercontinental Distillers Limited

  • Codorniu

  • Trinchero Family Estates

  • Gruvi

  • Giesen

  • Astoria wines

  • St-Regis Wines

Türkiye’de bildiğimiz kadarıyla henüz alkolsüz şarap üretimi yapan bir üretici yok. Ancak yakın zamanda tüketici talepleri ve trendlerinin dışında kalınması da pek mümkün gözükmüyor.


İlk alkolsüz şarabı kim üretir bilmiyoruz ama, Türkiye’de şarap pazarına yeni bir hareketlilik getireceği kesin.

64 görüntüleme0 yorum

コメント


bottom of page